Turkiet och Syrien närmar sig varandra

aa58fa62 7a5b 4fcf 822a 7e478a20fe04


Bashar al-Assad, som efter tretton år av inbördeskrig är tillbaka i kontroll över större delen av Syrien, har signalerat att han är redo att återställa relationerna:
– Snälla, men dra först tillbaka era styrkor och legosoldater från mitt land, säger han till den statliga syriska radion.

Syrierna som kämpade för Turkiets räkning har använts av Ankara för att minska de syriska kurdernas självstyrande område i norra Syrien. Kurder har fördrivits från flera städer och många byar, och de turkiskt finansierade styrkorna har begått allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna där, särskilt mot kvinnor.

Ett porträtt av den syriske diktatorn Bashar al-Assad hänger framför en marknad i Aleppo.

President Recep Tayyip Erdogan, då regeringschef, gav de syriska regimkritikerna sitt stöd från första stund våren 2011. Under inbördeskriget stöttade Turkiet flera av de rörelser och miliser som bekämpade al-Assad-regimen. Miljontals sunnimuslimska syrier flydde till Turkiet och blev väl mottagna.
Men på många ställen i Turkiet relationerna mellan de infödda och utlänningarna är ansträngda. I staden Kayseri häromdagen utbröt svåra upplopp efter ett – falskt – rykte om att syrier hade våldtagit en turkisk tjej. Samtidigt skakades Turkiets allierade i de turkiskt styrda delarna av norra Syrien av nyheterna om en överenskommelse mellan Erdogan och al-Assad över deras huvuden. Protester och stenkastning av turkiska officerare utbröt, med demonstranter som förbannade Erdogan.
Ett av motiven bakom den turkiska u-svängen är förhoppningen om att kunna skicka hem de syriska flyktingarna – av vilka många har berövats sina hem och egendom genom al-Assad-regimens dekret.
Den största av Turkiets tre invasioner av syriskt land skedde efter att president Donald Trump 2019 gav order om att dra tillbaka amerikanska styrkor från området, där de tillsammans med lokala kurder stoppade IS terroristarmés framfart. Den kurdiska de facto-staten Rojava i norra Syrien ses av turkiska nationalister som en språngbräda för den terroristmärkta kurdiska PKK. Turkiet deltog inte i Natos kamp mot IS.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen