Ulf Kristersson om dödsdömde Ahmadreza Djalalis hungerstrejk

25 djalali kristersson 1080


Dömd till döden Ahmadreza Djalali kommer att hungerstrejka i det iranska fängelset.
Nu kommenterar Ulf Kristersson det för första gången.
– Jag mer än förstår den förtvivlan som både han och hans anhöriga känner, säger statsministern.

Den svenska forskaren Ahmadreza Djalali satt kvar i Evin-fängelset när Johan Floderus och Saeed Azizi släpptes i ett fångutbyte.

I går meddelade Djalali via sin fru att han kommer att inleda en hungerstrejk i det iranska fängelset där han suttit sedan 2016, dömd till döden.

– Det är så farligt för honom, men jag vet att han inte har något annat val. Han ser ut som skinn och ben, säger hustrun Vida Mehrania.

Kristerssons ord: Förstår förtvivlan

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar nu Djalalis hungerstrejk för första gången.

– Jag mer än förstår den förtvivlan som både han och hans anhöriga känner. Sverige gjorde allt vi kunde för att få ut honom tillsammans med de två andra svenska medborgarna, det var helt omöjligt. Iran ville inte ens diskutera hans namn. De betraktar honom som ett helt annat fall, säger han.

Betyder att fallet är annorlunda

Avskräcker du honom från att hungerstrejka?

– Jag är inte i stånd att ge honom råd. Jag förstår mycket väl den fruktansvärda situation han befinner sig i. Han är dömd i Iran och har suttit i fängelse länge. Jag kan bara säga att vi gjorde allt vi kunde för att han också skulle komma hem.

Vad kan Sverige göra nu?

– Sverige fortsätter vårt arbete som tidigare, vi kräver att han ska friges. Då skiljer sig hans fall från de andra fallen. Det är tydligt att UD har mer information om hans fall, som vi även har delat med de svenska oppositionspartierna i särskilda former. Men jag ska inte gå in på det mer för hans egen säkerhet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen