Undersökning: Fin bostad viktigare än att skaffa barn

78a39742 5a5a 47e8 b48a a9f251e46cb0


Trösklarna för unga att komma in på bostadsmarknaden är höga, framför allt i Stockholm där bostadspriserna oftast ligger i miljontal och väntetiderna som krävs för en billig hyresbostad är långa.

Men drömmen om att ha en bostad som man är nöjd med i framtiden är stark, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern som gjorts på uppdrag av Mäklarsamfundet och Hemnet.
“Att ha ett fint hem” ligger i topp när svaren om vad som är viktigast för att respondenterna ska känna sig nöjda med sin framtida tillvaro rangordnas. 9 av 10 i åldersgruppen 15-29 anser att detta är viktigt, vilket kan jämföras med att ha barn som endast 2 av 3 uppger som viktigt.

Inte lika viktigt som boende.  Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Jag känner en oro eftersom vissa är villiga att skjuta upp beslutet att skaffa barn för att få ett bra boende. Det får konsekvenser för hela samhället om människor känner att de inte kan börja sina liv för att de inte har löst sin bostadssituation, säger Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet.
Den boendeform som de flesta unga i åldersgruppen 15-24 drömmer om är en villa eller radhus (59 procent), följt av en bostadsrätt (22 procent) och en hyresfastighet (12 procent). Villor och radhus har ökat klart i popularitet sedan 2018, då bara 43 procent föredrog att bo i eget hus, samtidigt som bostadsrätter och hyresrätter blivit mindre attraktiva.
– Det är uppenbarligen många unga som drömmer om att äga sin egen bil i framtiden. Det är intressant att den drömmen är väldigt stark även i den nya generationen, säger Oskar Öholm.

Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet.

Foto: Mäklarsamfundet

Staffan Tell, talesperson på Hemnet, tror att det är en effekt av pandemiåren, då efterfrågan på villor skjutit i höjden.
– Vi vet att villor ökat mycket i popularitet under den perioden, så frågan är om det har hängt med. Undersökningen visar också att trygghet är en väldigt viktig aspekt, och villalivet kan upplevas som tryggare, säger han.

Samtidigt är det så lite paradoxalt nog tycker färre att det är väldigt viktigt att äga sin bostad. Andelen 15-24-åringar som tycker så har minskat från 61 procent 2020 till 48 procent i den nya undersökningen. Andelen som anser att bostadsköp alltid är en bra investering har också sjunkit från 79 procent 2016 till 70 procent i år.
– På ett sätt är det ganska sunt. Den oro som funnits på marknaden visar att det inte alltid är en bra affär att äga en bostad på kort sikt. Det är nog bra att man har villadrömmen för man vill bo där och inte göra snabba klipp, säger Oskar Öholm.
Staffan Berätta anteckningar att prisutvecklingen på bostäder inte varit lika explosiv de senaste åren.
– 2016 var det en het marknad. Inflationsjusterat har det inte skett några större prisökningar sedan dess. Det kan spela in, säger han.
Runt hälften av 15-29-åringarna tror dock att det kommer att bli svårt att hitta ett bra boende i framtiden, vilket skulle få negativa effekter på såväl privatekonomi som framtidstro och psykiskt välbefinnande.
– Det borde vara ett argument för att titta på fler reformer på det här området. Det här är inget man kan lösa över en natt, men unga ska ha en rimlig förväntan på att beslutsfattare ser samma problem som dem, och agerar på det, säger Oskar Öholm.

Fakta.Om undersökningen

Svaren kommer från en digital undersökning bland unga i Sverige mellan 15 och 29 år som genomfördes 3-27 maj 2024. Enkäten besvarades av 1 772 personer.

Källa: Ungdomsbarometern

Läs mer: Fler unga vill flytta på grund av oro för våld


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen