Årets skräckfestival Halloween är här och psykologiforskaren Per Johnsson förklarar varför vi “vill” bli rädda. Samtidigt varnar han för att långt ifrån alla människor uppskattar det och att det kan få relativt stora konsekvenser i det vanliga livet. Speciellt när det kommer till barn.
– Trösta och håll dem i handen istället, uppmanar han.

Att titta på skräckfilmer för att bli rädd är vanligt, och speciellt runt Halloween-helgen. Men varför “gillar” vi egentligen att vara rädda? Enligt experten Per Johnsson, som är docent i klinisk psykologi, kan känslan av att vara rädd “ge en förhöjd livskänsla i kroppen”. Att vi gillar känslan om det sker under förutbestämda former.

– Jag tror att skräckfilmer har en sak som de andra inte har. Nämligen en början och ett slut. Vi vet att filmen tar slut om ett tag, säger han i Nyhetsmorgon.

“Måste betala ett högt pris”

Per varnar dock för att långt ifrån alla människor uppskattar att vara rädda och påpekar att det kan få relativt stora konsekvenser även i det vanliga livet.

– Vissa lider ganska mycket när de är rädda. De kan inte sova och känner ånger. Den väcker många hemska saker till liv och får betala ett mycket högt pris.

Han menar att personen förmodligen tror att de skulle klara av situationen men sedan måste lida. I sitt yrke har han träffat många människor som sedan har fått söka hjälp.

– De har upplevt hemska saker tidigare och det här väcker rädslor som sedan konstrueras, förklarar han.

Uppmanar föräldrar att inte skrämma sina barn

Per poängterar att rädslor för oss människor är något som behöver tröst. En ny trend han har märkt, och som oroar honom, är föräldrar som skrämmer sina barn.

– Vi har så mycket i livet som gör att rädslor uppstår. Kära föräldrar, gör inte det. Det finns ingen anledning att träna dina barn att vara rädda. Trösta och håll dem i handen istället, avslutar han.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa