USA varnar: ”Attack mot Rafah kan kosta Israel vapen”

405b4456 14f3 4be2 9b4b f0fbb5d542c7


Friedmans krönika, skriven i Riyadh, innehåller både sensationell information om en ny fredsplan för regionen och stränga varningar till Israel att inte begrava sig permanent i Gazaremsan.
När det gäller den planerade offensiven mot Rafah, skriver Friedman, “den får inte ske i strid med president Bidens önskemål” – det vill säga inte förrän alla civila har evakuerat staden. Om Israel ignorerar detta villkor, “kan president Biden begränsa vissa vapenaffärer med Israel.”

Men, skriver Friedman, det klokaste för Israel vore att helt avstå från att storma Rafah och istället ta tag i det som USA och Saudiarabien nu erbjuder: en arabisk fredsbevarande styrka i Gaza och en USA-ledd försvarsallians mot Iran.
Friedman berättar hur den saudiske härskaren, kronprins Muhammad bin Salman, ser på situationen: Ju längre Israel stannar i Gaza, desto färre saudier kommer att stödja fredsavtal med Israel, desto fler unga människor attraheras av al-Qaida och IS, och desto fler Irans inflytande växer.
Både USA och Saudiarabien, skriver Friedman, tål att Israel fortsätter att jaga enskilda Hamas-ledare: “Men hämnd är inte en strategi.” För att säkra Israels framtid i regionen behövs en vapenvila nu och början på en fredsprocess. En permanent närvaro i Gaza kommer att knäcka Israel och kosta det alla dess vänner, varnar Friedman.

Kronprins Muhammad bin Salman.

Foto: TT

Om bara kriget kunde ta slut, då kommer Saudiarabien att knyta an till USA och Israel i en militärpakt, sluta köpa vapen från Kina och få hjälp med att bygga civila kärnkraftverk. Och framför allt: Riyadh kommer att upprätta diplomatiska förbindelser med Israel.
Möjligheten till ett historiskt genombrott är unik. Men, skriver Friedman, varken den israeliska regeringen eller oppositionen har modet att förklara allt som står på spel för den israeliska allmänheten. Friedman vänder sig direkt till Netanyahu: ”Du kan gå till historien som ansvarig för Israels värsta militära katastrof, den 7 oktober – eller som ledaren som banade väg för normalisering med den viktigaste muslimska staten. Du väljer. (Saudiarabien) här vill erbjuda detta offentligt så att alla israeler kan se det.”


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen