Alla som bor i Sverige ska kunna delta i ett samtal om artificiell intelligens (AI) vid köksbordet, under arbetslunchen eller i styrelserummet. Det är visionen från AI-kommissionen som i tisdags presenterade 75 förslag på hur Sverige ska förbättra sig på AI.
Regeringen menar också att det behövs en bred kunskapsökning.
– Sverige har god erfarenhet av allmän omskolning och modernisering av gammal kompetens. Arbetsmarknadens parter är vana vid att samarbeta under omställningar. Det är en styrka där vi ligger före till exempel USA, säger statsminister Ulf Kristersson.
Han vill, precis som AI-kommissionen, hämta inspiration från hemdatorreformen. Den lanserades i slutet av 1990-talet och gav de anställda möjlighet att låna eller hyra en dator skattefritt, vilket hjälpte många att bli datorvana.
– Man sätter inte en AI i varje kök, men det finns andra sätt att se till att mognaden ökar och att uppmuntra till teknikvänlighet, säger Kristersson.
Är politiken villig att bidra med resurser för bred folkbildning om AI?
– Det kan man nog tänka sig, utan att nämna några summor. Jag tycker att det är en viktig politisk uppgift, säger Ulf Kristersson.
I övrigt är han återhållsam med att prata om pengar.
Kommissionen kräver att 11,5 miljarder kronor ska investeras i olika AI-investeringar under de kommande fem åren och 16,7 miljarder kronor fram till 2035.
Civil- och digitaliseringsminister Erik Slottner (KD) menar att det kan vara svårt att få till en bred folkbildning.
– Det är lättare att få in AI i det vanliga utbildningssystemet, men det är så klart viktigt att även nå ut till många, säger han.
För att minska det digitala utanförskapet vill Erik Slottner ta hjälp av folkhögskolor, studiecirklar, civilsamhället, bibliotek med flera.
Ett konkret förslag från AI-kommissionen är att folkbiblioteken får 100 miljoner kronor per år under 2025–2029. Det bör stärka deras uppdrag att “främja användningen av informationsteknologi för kunskapsinhämtning och lärande”, skriver man.
På bibliotek ska allmänheten också kunna få hjälp med att prova och använda AI-verktyg utan kostnad.
– Ett intressant förslag och förhållningssätt, men jag kan inte säga något mer eftersom allt detta först måste förberedas i regeringen, säger Erik Slottner.
Fakta.AI-utredningen
De viktigaste förslagen från AI-kommissionen gäller områden:
* Politiskt ledarskap: Införa en AI-insatsstyrka på Regeringskansliet, rapportera krav på myndigheter gällande implementering av AI, utöka svenskt engagemang i AI-frågor på EU-nivå.
* Kunskapshöjning: Folkbildningsinsatser, bland annat genom bibliotek, och vidareutbildning av lärare på högskolor och universitet, samt mer pengar till forskning om AI och cybersäkerhet.
* Framtidssäker välfärd: Inför en AI-workshop ledd av Försäkringskassan och Skatteverket, där offentliga aktörer kan utforska och implementera nya tjänster. Myndigheter bör göra det lättare att dela data, inklusive personuppgifter, med varandra.
* Forskning: Bred satsning på AI-forskning och etablering av nationella forskarskolor med målet att inom 10 år utbilda 600 doktorer med AI-kunskap.
* Nationell AI-strategi: Anta en strategi baserad på förfrågan och lägg till medel i 2025 års vårändringsbudget för att komma igång.