Välbärgade som sparar mycket gynnas mest av skatteförslaget - idag nyheter
   

Välbärgade som sparar mycket gynnas mest av skatteförslaget



ee257f72 be8c 4bad a83f 8a3067bca17c

Det är stora skattesänkningar, men vem tjänar mest på det?

Eftersom skattesänkningarna gäller både löntagare och pensionärer kan man säga att de allra flesta får en skattesänkning. Regeringen säger att alla med en inkomst på minst 16 000 kronor i månaden kan ta del av skattesänkningen.
Räknat i procent är minskningen störst för låg- och medelinkomsttagare, men räknat i kronor är det höginkomsttagarna som får mest. Låginkomsttagare med knappt 16 700 kronor i månaden får sin skatt sänkt med 60 kronor. De med en inkomst på 62 500 kronor i månaden får 836 kronor mindre i skatt, enligt regeringen.
Pensionärer omfattas också av skattesänkningen; drygt hundra kronor i månaden för de med medianpension, enligt regeringen.

Skatten på sparande sänks väl också?

Ja, sparande på investeringssparkonto (ISK) blir skattebefriat upp till ett saldo på 150 000 kronor nästa år och upp till 300 000 kronor 2026. Det gäller även den som sparar i kapitalförsäkring.
Varannan sparare har mindre än 74 000 kronor i sin ISK – skattefriheten gäller ett belopp som är nästan fyra gånger så högt. Det betyder att även om alla sparare omfattas av förslaget så är det de som sparar mycket, oftast förmögna, som tjänar mest på.
Kritiken mot förslaget har inte bara kommit från den politiska oppositionen. Tunga rådgivande organ som Norges ekonomiska institut och Finansinspektionen har avstyrkt förslaget. De tror bland annat att det kan leda till skatteplanering; Förmögna familjer kan till exempel öppna ett ISK-sparkonto för varje familjemedlem. Är det fyra personer i hushållet kan hela 1,2 miljoner kronor i gemensamt sparande vara skattefritt.
De båda myndigheterna varnar också för att åtgärden kan kosta betydligt mer än de 7 miljarder kronor som regeringen uppger.

Hur motiverar regeringen skattesänkningarna?

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) sa på torsdagens presskonferens att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och att det är viktigt att “få hjulen igång”; att få hushållen att öka sin konsumtion genom skattesänkningarna och på så sätt dra ekonomin ur svackan.

När det gäller skattebefrielsen på ISK och kapitalförsäkring har regeringen redan tidigare sagt att man vill uppmuntra fler hushåll att spara mer i finansiella tillgångar. Tanken är att det ska göra hushållen bättre på att hantera ekonomiska chocker.
Men de kritiska myndigheterna menar att regeringen inte har kunnat redovisa att just skattebefrielse på ISK upp till 300 000 kronor är det bästa, eller mest kostnadseffektiva, sättet att nå det målet.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa