Vanligt att Iran använder kriminella internationellt


Underrättelserna om att svenska gängkriminella använts av Iran som en proxy, en mellanhand, för att begå våldshandlingar i Sverige kom från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.
Den svenska säkerhetspolisen har gång på gång lyft fram Iran som ett av de största säkerhetshoten mot Sverige. Vid en presskonferens förra veckan bekräftade Säpo att Iran använder svenska brottslingar för att begå brott i Sverige.
– Det här är något som Iran historiskt har gjort, särskilt i Europa, sa Säpos chef för kontraspionage, Daniel Stenling, under presskonferensen.

För Irankännaren Arvin Khoshnood uppgifterna om Irans koppling till svenska brottslingar kommer inte som en överraskning.

Mer än 200 exiliranier har mördats eller utsatts för mord och attacker av den iranska regimen sedan 1979, enligt Iranexperten Arvin Khoshnood.


– Sverige är inte alls unikt. De som har följt Iran under lång tid är inte förvånade. Vi vet att regimen i Iran har använt kriminella aktörer i andra länder för att genomföra operationer, säger han.
Arvin Khoshnood räknar upp fem fall där Iran använt till exempel narkotikasmugglare och kriminella nätverk som Hells Angels i syfte att mörda rivaler och iranska dissidenter.
● I maj 2013 dömdes en narkotikahandlare i en mexikansk drogkartell – en amerikansk-iransk dubbelmedborgare – till 25 års fängelse i USA för att ha tagit på sig uppdraget att mörda den dåvarande saudiska ambassadören i USA. Enligt domen mannen hade rekryterats av en gren av det iranska revolutionsgardet.
Mordplanen upptäcktes när den amerikanska narkotikapolisen, DEA, fick information om det planerade terrordådet genom en källa inifrån knarkkartellen.

Israels ambassad i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT

● I Nederländerna 2015 och 2017 två exiliranier mördades. Enligt nederländska myndigheter hade två lokala gängkriminella används för att utföra morden. Brotten ledde till att Nederländerna utvisade två iranska diplomater 2018 och anklagade dem för att vara inblandade i morden.
EU införde sanktioner mot bland annat Irans säkerhetstjänst 2019 efter att det upptäcktes att Iran försökt mörda en Iransk oppositionsledare i Danmark och bombade en stor konferens som samlade oppositionella i Frankrike.
● I Tyskland 2023 beskjuts en synagoga med flera skott. Enligt tysk underrättelsetjänst en iransk medlem av tyska Hells Angels med kopplingar till Irans revolutionsgarde låg bakom attacken.
● I USA och Kanada upptäcktes tidigare i år att en iransk narkotikasmugglare hade åtagit sig uppgiften att rekrytera medlemmar i Hells Angels att mörda iranska dissidenter. Kunden var den iranska underrättelsetjänsten, enligt amerikanska myndigheter.

Iranexperten Arvin Khoshnood.  anser att Sverige bör stänga Irans ambassad på Lidingö som svar på den information som nyss framkommit.

Foto: Lotta Hardelin

Arvin Khoshnood säger att Irans metoder för att rekrytera exekutörer varierar.
– Många tror att kriminella inte har en politisk ideologi, men det har de. Så det är inte bara pengar eller hot som anstiftare använder, säger han.

Arvin Khoshnood tycker att Sverige borde markera starkt på grund av de nya uppgifterna.
– Stäng regimens ambassad, utvidga handelssanktioner och sätt upp det iranska revolutionsgardet och högste ledaren Khamenei på terrorlistan, föreslår han.
Men det viktigaste, säger Khoshnood, är att Sverige börjar skissa upp en plan där den islamiska regimen inte längre finns.
– Det enda sättet att bli av med hotet från den islamiska regimen är att bygga ett sekulärt Iran. För dialog med den iranska oppositionen om Irans framtid och stöd det iranska folket för att bli av med hotet från den islamiska regimen, säger han.

Fakta.Iran

Iran är en islamisk republik i Mellanöstern med en befolkning på 87 miljoner (2022). Runt nio miljoner människor bor i huvudstaden Teheran.

Landet har en folkvald president och ett folkvalt parlament, men är i praktiken en religiös diktatur då det är de religiösa lärarna som har haft makten sedan den islamiska revolutionen 1979.

Över 90 procent av befolkningen är shiamuslimer.

Sedan den 23 juni 2022 avråder UD från alla resor till Iran. Råden gäller tills vidare.

Källor: NE, Utrikespolitiska institutet, UD


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa