Andelen svenskar som utsätts för näthat har fördubblats de senaste tre åren. Det visar en rapport från Internet Foundation.
Värst verkar det vara för unga i åldern 12-19 år, och särskilt för unga män.
– De har uppenbarligen bestämt sig för att det är okej att vara väldigt hårda mot varandra på nätet, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Allt fler svenskar får utstå ett tuffare nätklimat när hat, hot och kränkningar sprids. Enligt Internetstiftelsen kan det vara en trend som fortsätter.

– Vi såg en dramatisk ökning för några år sedan och den fortsätter och till och med ökar. Uppenbarligen har det hänt något med samtalsklimatet på internet som påverkar hur vi agerar mot varandra, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Ungdomar som är mest utsatta

Enligt rapporten utsätts unga i åldern 12-19 för näthat i högre grad än andra åldrar. På bara tre år har andelen offer ökat från 9 procent till 20 procent, det vill säga var femte ung 2024. Den största ökningen har skett bland unga män – där var fjärde ung man fick hot, hat eller övergrepp i år .

– Det har hänt något som gör att främst unga män, men även unga tjejer, uppenbarligen har bestämt sig för att det är okej att vara väldigt hårda mot varandra på nätet, säger Måns Jonasson.

Han tror att det är svårt att avgöra vad utvecklingen beror på, men det finns teorier.

– Det kan vara en del av ett maskulinitetsproblem, att det finns en machokultur som ger uttryck för att vara väldigt tuffa och elaka mot varandra. Män har en hårdare ton mot varandra, säger Måns Jonasson.

“Ett demokratiproblem”

I förlängningen kan internethat leda till bland annat psykiska problem, enligt internetexperten.

– Det här kan leda till att folk mår dåligt, de blir deprimerade, att man inte känner att man vill bidra på nätet. På sikt kan man säga att det också kommer att bli ett demokratiproblem. Vem ska våga säga sin åsikt om de är rädda för att utsättas för näthat?

Även Internetstiftelsen har tagit fart på svenskars relationer till sociala medier. Rapporten visar att svenskarna ser både för- och nackdelar med internet.

6 av 10 svarar att sociala medier underlättar kontakt med nära och kära, medan 4 av 10 anser att rullning tar alldeles för mycket tid från deras liv.

– Siffrorna visar väldigt tydligt nu att det finns ett problem framför allt bland unga, säger Måns Jonasson.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa