Våra medlemmar blir allt mer oroliga | Debatt

original


640@60
Lokalen i Gubbängen där ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män tidigare på onsdagskvällen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅ

640@60

Karl Persson (MP), ordförande för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Foto: Pressfoto

DEBATT. Nu ska jag skriva några ord som jag aldrig trodde att jag skulle behöva skriva som svensk. Miljöpartiets och Vänsterpartiets politiska möte om högernationalism och nyfascism har attackerats av maskerade män. Det är helt oacceptabelt. Fruktansvärd. Vissa tar sig friheten att försöka tysta andras politiska diskussioner. Vad händer i vårt samhälle?

Vårt demokratiska samhälle bygger på att vi vanliga människor engagerar oss i politiken. Så inte någon annan, men du och jag. Att vi diskuterar, debatterar, vänder och vrider på olika frågor. Att vi har folk som kan organisera möten, sitta i olika politiska nämnder och göra det benarbete som krävs för att ha en levande demokrati. Det är i det sammanhanget som attacken mot Miljöpartiets och Vänsterpartiets möte i Gubbängen ska ses.

Som ordförande för Miljöpartiet i Stockholms stad har jag följt utvecklingen de senaste åren och ser att våra medlemmar blir allt mer angelägna om att visa att de engagerar sig politiskt. Tyvärr är det mer regel än undantag att vi har incidenter när vi har öppna möten eller när vi är ute på stan och pratar politik med medborgarna.

Attacken i Gubbängen har redan påverkat demokratin och den kommande valrörelsen.

I förra valrörelsen var det enligt Brå nästan hälften av våra miljöpartister som utsatts för någon form av hot och trakasserier, eller våld, skadegörelse och stöld. Flera andra partier har samma problem. Hur ska vår demokrati överleva om ingen vågar engagera sig politiskt?

Vi står nu inför ett val till Europaparlamentet. Många av våra medlemmar är rädda, arga och upprörda efter attacken. Och vi i Miljöpartiet måste nu ägna oss åt att prata trygghet, fundera på var och när och hur vi vågar synas i valrörelsen. Istället för att prata om politiken som ska styra vår vardag de kommande fem åren. Istället för att försöka nå ut till så många som möjligt med information om de ofta komplicerade politiska frågorna inom EU.

Ingen ska behöva polisskydd

Attacken i Gubbängen har redan påverkat demokratin och den kommande valrörelsen. Kanske var det precis vad angriparna trodde? Det är dags för hela samhället att hålla käften och markera att det här inte är okej. Bidra till att se till att våra omröstningsarbetare känner sig trygga och att ingen behöver polisskydd för att uttrycka sin åsikt.

Jag lovar att vi ska göra vårt bästa för att fortsätta den valkampanj vi hade planerat. Att vi måste fortsätta att våga kämpa mot högernationalism och nyfascism, mot högerpopulism, klimatförändringar och miljöförstöring. Precis som andra partier kämpar för sina hjärtefrågor. Men vi kommer att behöva ditt stöd när vi möter dig på gatan.

Attacken i Gubbängen berör oss alla. Vilken typ av samhälle vill du ha?


Av Karl Persson (MP)

ordförande för Miljöpartiet i Stockholms stad


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen