Det så kallade kommunala vetot och Försvarsmakten stoppade nästan alla pågående vindkraftsprojekt under första halvåret i år, enligt en rapport från branschorganisationen Svensk Vindenergi.
Beskedet från politikerna i Varbergsalliansen, som styrt sedan förra valet, partierna M, SD, L och KD, stämmer överens med den bilden.

Det finns i förslaget till ny så kallad översiktsplan där parterna säger nej till att identifiera fler områden som lämpade för vindkraft, både i havet och på land, samt för solcellsparker. Det finns ett undantag: vindkraft där Ringhals kärnkraftverk ligger.
Beskedet ligger i linje med vad inte minst SD länge drivit på, där stoppet för framtida solcellsparker främst motiveras av att marken behövs för jordbruk och livsmedelsproduktion.
De stora vindkraftsparkerna Kattegatt Syd och Galene, som fått klartecken av regeringen, ligger i svensk ekonomisk zon och därmed utanför Varbergs kommuns egna vatten. Kablarna för landanslutning planeras dock dras till Värehalvön som kommunen ansvarar för.

Ann-Charlotte Stenkil (M) är kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Vindkraft till havs inom kommunens gränser finns inte i planerna. Det har dock företaget Eurowind Energy ansökte att få bygga 15 vindkraftverk med en total höjd av 270 meter i området Ärsjö nordöstra samhälle Veddige. Men Varbergsalliansen vill motbevisa det.
I Varbergs kommun finns en av landets första stora solparker, Den soliga sidan. intill E 6:an vid Tvååker. Nu är det osäkert om det blir fler av det slaget i kommunen.
En intern kommunkonflikt uppstod i vintras när byggnadsnämnden gick emot förvaltningens förslag att ge Varbergs energibolag och företaget Wästbygg tillstånd att bygga en solcellspark på 3,5 hektar på en gård i Tvååker.
– När en större del av jordbruksmarken tas i anspråk tycker vi inte att det är lämpligt, då tycker vi att det allmänna intresset för jordbruksmark väger tyngre än den el man får från solcellerna, sa nämndens ordförande Andreas Havasi (SD). ) till HN i vintras.

Vänstersidan av politiken i Varberg är kritisk till det nya inriktningsbeslutet för närproducerad energi.

Jeanette Qvist (S) är kommunalråd för Socialdemokraterna i Varberg.

Oppositionsrådet Jeanette Qvist (S) säger att Socialdemokraterna är överens om planerna på att utveckla Ringhals för ny kärnkraft, där översiktsplanen även tillåter vindkraft.
– Men nu binder Varbergsalliansen kommunen att enbart förlita sig på den produktion som redan finns. Och observera att när ny kärnkraft kommer till Ringhals, att elen går ut på stamnätet, så hjälper det inte oss lokalt här i Varberg, med risker för både företag och befolkning att det inte finns tillräckligt med kraft, säger Jeanette Qvist till DN.
Hon kallar Varbergsalliansens vägval för tondöva för vad människor och företag vill ha.
När det gäller solparker tror man att marken behövs för livsmedelsproduktion. Hur ser du på det?
– Jag anser att det är nonsens, de områden som har varit aktuella har inte ansetts lämpliga för livsmedelsproduktion. Möjligheten att kombinera energi- och livsmedelsproduktion med de teknologier som växer fram nu understryks också.
Under en presskonferens på måndagen försvarade styrelsen ombildningen. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil sa:
– Genom att vara en kärnkraftskommun tycker vi att vi bidrar med bra energi.
Liberalernas Tobias Carlsson säger till Hallands Nyheter:
– Vi måste tycka att jordbruksmarken har stor betydelse för vårt jordbruk och dessa gårdar behöver en viss stor mängd mark. De behöver också betesmarkerna med låg kvalitet, säger Carlsson.

I det nya förslaget till översiktsplan heter det nu att solkraft “kommer att placeras på tidigare deponiområden och för placering på tak, men inte på kulturbyggnader.”

Fakta.Alla vindkraftsprojekt avvisades

Enligt branschorganet Svensk Vindenergi rapportera, som publicerades den 29 augusti fick inte alla de elva ansökningar om vindkraftsprojekt som slutgiltigt beslutades under första halvåret 2024 tillstånd.

Ansökningarna gällde tio landbaserade projekt och ett i territorialhavet (Långgrund vid Sörmlands- och Östgötakusten).

Enligt rapporten var det ett kommunalt veto som stoppade sex av dessa ansökningar.

I rapporten framgår att 16 kommunala beslut om totalt 218 arbeten togs under första halvåret 2024 avseende landbaserad vindkraft inom div.

faser. I tolv fall sa kommunerna nej och i fyra fall (75 verk) ja.

Av de fyra projekt där kommunerna stöttade stoppade Försvarsmakten tre. Ett projekt har framskridit i tillståndsprövningen.

Källa: Svensk Vindenergi


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa