Vårdpersonal strejkar för kortare arbetstid - idag nyheter
   

Vårdpersonal strejkar för kortare arbetstid


På pricken vid 11-tiden på tisdagen lämnade vårdpersonal som skulle gå ut i strejk sina arbetsplatser. I Umeå samlades personalen först i centralhallen innan de tågade ut genom Norrlands Universitetssjukhus. Där och då var strejken ett faktum. Senast Vårdförbundet strejkade var för 16 år sedan.
– En historisk dag egentligen, men att gå ut i strejk är verkligen sista utvägen, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

Till en början är det så runt 2 000 vårdpersonal vid sju av landets största sjukhus berörs. Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna, SKR, handlar främst om krav på kortare arbetstid. I Västerbotten strejkar drygt 200 anställda och regionen har bedömt strejken som “farlig för samhället”.
– Fredagens förhandlingar med Vårdförbundet gick bra, men trots det bedömer vi att strejken på sikt kommer att bli samhällsfarlig och påverka liv och hälsa, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten i ett pressmeddelande.
I förhandlingar med den lokala Vårdförbundet har fack och arbetsgivare kommit överens om att avdelningar som vårdar svårt sjuka patienter ska undantas från strejken.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå är en av de platser där Vårdförbundets medlemmar nu strejkar.

Foto: Erik Abel

– Vi har tagit ett stort ansvar när vi valt ut de här arbetsplatserna som ska tas ut i strejk. Och vi ska finnas där för varje patient och ge en lika bra vård som vanligt, säger Jenny Olsson.
– Jag tror att regionen är farligare för samhället då man hela tiden drar ner på vårdinrättningar och stänger avdelningar, som förlossningsavdelningen i Lycksele till exempel.
Region Västerbotten har varit tydlig med att strejken kommer att få konsekvenser för vården. Inför tisdag har regionledningen därför beslutat att gå upp till stabsläge, den lägsta nivån av tre. Det gör regionen för att “vidta åtgärder för att säkerställa patientsäkerheten så långt det är möjligt för våra invånare”.
Jenny Olsson på sjuksköterskeförbundet hoppas att det blir en kort strejk.
– Jag hoppas att Region Västerbotten ger SKR fullt mandat att förhandla och träffar Vårdförbundet så att den här strejken blir kortvarig. Vi behöver uppnå bra villkor, hållbara arbetstider och ge personalen en bra arbetsmiljö. Då blir patientsäkerheten mycket, mycket bättre, säger Jenny Olsson.

Den 11 juni kan fler medlemmar tas ut i strejk om parterna inte kommit överens. Då handlar det om ytterligare 1 900 personer på vård- och hälsocentraler.
Texten är uppdaterad.

Fakta.Sjukhus drabbade

Sedan den 25 april vägrar runt 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det finns också ett block för nyanställningar. Blockaden förlängdes den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

Den 21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejker i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken omfattar följande sjukhus:

Skånes universitetssjukhus

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Karolinska Universitetssjukhuset

Linköpings universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus

Danderyds sjukhus

Södersjukhuset

Vårdförbundet har 114 000 medlemmar och organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

TT

Läs mer: Det är därför det är strejk inom vården


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa