Världsrekordspublik när Storvreta tog SM-guld

0df90886 ecce 4ae2 b08f ab7f778bc91e


Trycket på Friends arena var något utöver det vanliga för innebandyn. Både Storvreta och Pixbo hade varsin klacksektion och ljudnivån var ganska hög när 18 370 åskådare hade samlats för att bevittna SM-finalen.

Storvreta vann guldet förra året och gick in i matchen som favoriter. Men många trodde ändå att Pixbo skulle kunna utmana. De har haft en inspirerande säsong, och har med sitt snabba spel utmanat de flesta motståndarna.
Men det var ändå den stora och rutinerade Storvreta som startade starkast. De inspirerades av den stora publiken och kom ut ur omklädningsrummet med mycket fart.

En rekord i innebandypublik.

Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Redan efter några minuter hittade stjärnbacken Tobias Gustafsson Niklas Winroth genom en passning från egen planhalva. Winroth gjorde inget misstag och dunkade in ledningsmålet. I slutet av perioden var Tobias Gustafsson återigen i rampljuset när Sakarias Ulriksson vann en närkamp vid sargen och serverade Gustafsson, som sköt in bollen vilket betydde 3–1 till Storvreta.
Om första perioden den ena var en ganska ensidig historia, den andra skulle vara något annat. Pixbo fick ett tidigt powerplay och där är de starka. Ytterbacken Daniel Kalentun, som fick ett stort genombrott den här säsongen, punktsparkade bollen bakom Måns Parsjö, framspelad av Linus Nestersson.
Resten av perioden var jämn och intensiv – och med bara 20 sekunder kvar fick Storvreta sin chans – och tog den. Fredrik Lindholm slog en boll i mål på halvvolley efter att den studsat upp i luften via en Pixbo-klubba.

Storvretas Sakarias Ulriksson och Pixbos Daniel Kalentun.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ställningen efter två perioder var 4–2 till Storvreta och Pixbo behövde hitta på något speciellt om de skulle vinna sitt första SM-guld sedan 2003.

Tredje perioden var målrik. Ondrej Nemecek, Otto Weidman och Carl Kostov Bredberg gjorde mål för Storvreta och Arvid Äse gjorde två mål för Pixbo. Med två minuter kvar var ställningen 7–4. Pixbo lyckades sedan reducera ytterligare efter ett snabbt direktskott av Felix Lanver.
Men slutresultatet blev 8–5 och Storvreta kan återigen göra anspråk på att vara svenska mästare. I och med segern är Storvreta det lag som vunnit flest SM-guld genom tiderna, åtta. Därmed passeras IBF Falun som tidigare delat bedriften med Uppsalalaget.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen