Värmevåg i södra Sverige – då vänder det

1a066931 8f0b 44bc ab9c 92be07b2c7001a066931 8f0b 44bc ab9c 92be07b2c700

Höga temperaturer har uppmätts på flera håll i södra halvan av landet. I Stockholm väntas termometern visa max 28 grader både på onsdag och torsdag. I norra Sverige är det kallare: Kiruna har en maxtemperatur på 14 grader på onsdag.
Inga varningar går ut från SMHI, men i de östra delarna av landet – från norr till söder på torsdagen – finns risk för skogsbränder. Anledningen till att det är just en risk och inte en varning är att det inte är vädret som orsakar det utan förhållandena, enligt Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
– Generellt sett bör man vara medveten om detta och att det lätt kan uppstå en skogsbrand, på grund av bränning eller aktiviteter som kan sprida glöd och gnistor.

Redan under fredagen ett regnväder väntas dra in från sydväst. Efter hand flyttar en mindre varm luftmassa in under dagen på fredag, säger Sofia Söderberg.
– Innan regnet når östra Svealand och Norrland kan det bli mellan 20 och 25 grader på flera håll även på fredag. Men kanske inte de 25-30 grader som väntas i söder till exempel imorgon. Den mindre varma luften kommer troligen inte att flytta in i norr förrän på lördag morgon.
Nästa vecka väntas maxtemperaturen ligga runt 20 grader i södra Sverige.
– Under första halvlek ser det ut att bli mer instabilt och lite lägre temperaturer. Det handlar om växlande molnighet och passerande skurar, säger Sofia Söderberg.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen