Vi måste bli bättre på att avslöja konspirationsteorier

cf381480 0404 4eff af0b dc3d0654574bcf381480 0404 4eff af0b dc3d0654574b

För att en konspirationsteori ska vara verkligt effektiv måste den innehålla en viss mängd fakta. Sanningen kan vara så liten som en droppe vin i en hink med slaskvatten, men den måste finnas där. Vaccin burk faktiskt ger biverkningar, ibland allvarliga. Invandrare röstade faktiskt i större utsträckning på vänsterpartier i EU-valet.
Men det betyder inte att en hemlig elit vill kontrollera människor genom att injicera gift och mikrochips i deras blod. Inte heller att regeringspartiet medvetet släpper in utlänningar i Sverige för att ersätta folket och få fler röster.

Konspirationsteorier är ingenting som uppfanns med internet. En av de mest kända, den den catilina konspirationen i Rom, ägde rum på 60-talet f.Kr. Den romerska politikern Catilina förlorade konsulatet men bestämde sig för att ta makten med våld, innan hans lömska komplott avslöjades av den heroiske och vältaliga Cicero.
Eller? Cicero själv tjänade på idén om en konspiration, och endast den segrande sidans version av förfarandet överlever bland källorna.

Det betyder inte att en hemlig elit vill kontrollera människor genom att injicera gift och datachips i deras blod.

Medeltiden var en av konspirationsteoriernas storhetstid. Det var här som antisemitismen tog fart; judarna anklagades för att mörda Kristus, för att förgifta brunnar och att dricka spädbarns blod.
Det var också under denna period som kung Filip IV av Frankrike krossade tempelriddarna, ett samhälle som anklagats för homosexualitet, pedofili, häxkonst och satanism – anklagelser som ofta följer med grupper som blir föremål för konspirationsteorier.
Dessa teorier tenderar att bli vanligare i tider av oro och problem, speciellt när något pågår som är abstrakt och svårt att förstå. Pandemin är ett starkt exempel.
Det finns också en paradox här: Teorier finns i överflöd när det finns för lite information – men också, som det visar sig i vår moderna tid, när det finns för mycket. Idag finns fakta överallt, inte minst falska fakta. Även de som har helt fel kan lätt hitta folk som håller med. Om det finns tillräckligt många – kan det verkligen vara fel?
Många av de framgångsrika teorierna är enkla berättelser med en skurk som agerar i mörkret och en eller flera hjältar som avslöjar det. Det är en berättelse som går rakt in i den mänskliga själen: Vi gillar att se oss själva som offer och ännu hellre som hjältar som avslöjar ondska.

Här är också det som gör konspirationsteorier extra farliga: grupptänkandet, namngivningen av syndabockar.

Konspirationsteorier spelar på mänskliga instinkter. Önsketänkande – Elvis Presley och Lady Diana lever, de fejkade bara sin död. Rädsla – pandemin är inte så farlig, så länge jag håller mig borta från vaccinet…

Den finns även här som gör konspirationsteorierna extra farliga: grupptänkandet, namngivningen av syndabockar. Och sedan kommer judarna tillbaka, alltid judarna. Muslimerna förstås. Men också en elit, en klick som motarbetar folkets bästa.
När alla ingredienser går ihop kan folk tro på vad som helst. Amerikanska Qanon är det mest vansinniga exemplet. I USA kan du bli en framgångsrik politiker genom att hävda att du tror att demokrater, liberaler och filmstjärnor är sataniska, barnätande pedofiler.
Diskussionen om konspirationsteorier tog fart i samband med EU-valet, då Sverigedemokraterna försökte vinna röster genom att prata om “folkutbytet”. Det är bra, för de kommer att bli vanligare. En konspirationsteori är helt enkelt en bra historia. Och AI kommer att göra många historier bättre, och även krydda dem med filmer som “bevisar” att judar ligger bakom Attacken den 7 oktober och att Elvis lever.
Läs också:
Isobel Hadley-Kamptz: Värt att påminna om vilken typ av land vi förhandlade med
Lisa Magnusson: De klofingrade politikerna är som elefanter som försöker inreda en porslinsbutik


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen