”Vikingasekten” Gudalandet åtalade för avrättningsplaner

26 vikingasekt webb


Ditta Rietuma, 58, och Lars Rutger Solstråhle, 86, åtalas för att ha hotat ett 20-tal lokala politiker och tjänstemän i Gullspång.
Paret leder det kultliknande “Gudarnas land” och byggde en “galgkulle” för att avrätta beslutsfattarna – för att vikingatiden skulle börja.
I dag inleddes rättegången i det ovanliga fallet.

Den åtalade duon är två av medlemmarna i gruppen som kallar sig “Gudalandet” och har sin bas i Gullspång.

De beskrivs av polisen som en sektliknande grupp “driven av konspirationsteorier”. De tror bland annat inte på politiska system, kallar demokrati i Sverige olagligt och hävdar att de är mänsklighetens räddning.

I våras fick ett femtiotal anställda i Gullspångs kommun plötsligt ett oväntat mejl från gruppen, som även kallas “Vikingsekten”.

I brevet fanns ett datum, den 13 april 2023, och en adress, en gård i Gullspång, för när de skulle infinna sig.

Mottagarna av “uppropet” var lokala politiker och tjänstemän i kommunen. Alla skulle antingen halshuggas på platsen eller hängas i en “galgbacke” byggd av “vikingasekten”. Samma datum skulle vikingatiden börja igen.

En av dem som fått mejlet, en förtroendevald, valde att säga upp sig från sina uppdrag.

Gudalandets medlemmar låter ta hand om barnen

Ditta Rietuma och Lars Rutger Solstråhle åtalas för en rad olaga hot och hot mot tjänstemän. De anser själva att det inte är ett hot utan att de har rätt att besluta om dödsstraff.

På onsdagen startade rättegången mot duon i Skaraborgs tingsrätt. Det finns totalt 24 målsäganden.

– Det har varit ett ganska omfattande arbete, framför allt polisen som har gjort ett gediget jobb. Det här är definitivt ett specialfall, säger kammaråklagare Martin Westeröd efter förhandlingen.

Under rättegången framkom bland annat att verkställighetsplanerna är kopplade till LVU-ärenden. Medlemmar från ”Gudalandet” fick barn omhändertagna av socialtjänsten i Gullspång, vilket var utgångspunkten för den sektliknande gruppen. De som fått “kallelsen” till avrättningen är med och tar hand om barnen, enligt förhöret.

– Jag ångrar inte att vi skickade (mejlet), säger Ditta Rietuma efter tingsrättsförhandlingen, och menar att de utsätts för en häxjakt.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen