De värsta översvämningarna i Spanien på decennier har krävt minst 90 människoliv och landet går nu in i tre dagars nationell sorg.
Men scenerna känns bekanta.
För bara några veckor då drabbades flera länder i Central- och Östeuropa av förödande översvämningar. Sommaren 2021 dog 200 människor i Tyskland och Belgien när vattenmassorna rusade fram.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var snabb med att fastställa sambandet mellan katastroferna.
– Det här är klimatförändringens dramatiska verklighet. Vi måste ta itu med det, sa hon under ett framträdande i Bryssel på onsdagen.
Hon kallade det en europeisk angelägenhet och beordrade att flaggorna utanför Berlaymonts högkvarter i Bryssel skulle vajas på halv stång, för att hedra offren.
“Översvämningarna i Spanien är inte bara en nationell tragedi. De är också en europeisk”, skrev hon på X.
För att hjälpa Spanien i räddningsarbetet har EU aktiverat satellitsystemet Copernicus. Det kommer att hjälpa räddningsteamen på plats att samordna sina sökinsatser. Spanien kan också begära hjälp från andra medlemsländer, genom en så kallad civilskyddsmekanism. Vid lunchtid på torsdagen hade svenska MSB ännu inte fått en sådan förfrågan.
Nyheten om den stigande dödssiffran i Spanien kom strax efter att Ursula von der Leyen fått en nämnda rapport om hur EU ska bli bättre på att hantera olika typer av kriser, från krig till naturkatastrofer.
Det är Finlands tidigare president Sauli Niinistö som sedan i våras funderat på hur unionen ska stärka beredskapen i tider av geopolitiska spänningar och klimatförändringar.
Budskapet är att det är bråttom – och att det kommer att kosta. Han föreslår att 20 procent av hela EU:s budget ska läggas på försvar och krishantering framöver. Frågan om var pengarna kommer ifrån blir dock en stötesten när EU:s långtidsbudget snart ska förhandlas.
Von der Leyen får redan kritik från flera håll för att inte göra mer för klimatet. Fokus för hennes nästa kommission är att införa lagstiftning som redan har beslutats – inga nya stora lagstiftningspaket förväntas.
Läs mer: Peter Alestig: Spanien en hotspot för klimatförändringar – nu ser vi varför
Upptäck mer från idag nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.