Vrede mot fulla svenskar på ”Stockholmvecka” i Kroatien

58bc17c0 586f 49ba 96a7 66646cbc6ecd


Först rasade ett skyltfönster på de unga svenska turisterna som köade utanför en populär nattklubb, eftersom trycket blev för stort. 24 personer, födda mellan 2004 och 2008, fick föras till sjukhus. De flesta var svenskar, enligt lokala medier.
Knappt ett dygn senare, natten till torsdag, drabbade unga svenskar och norrmän samman på ett torg i den kroatiska sommarorten Split. Lokala tidningar beskrev kampen som en “blodig skandinavisk uppgörelse”.
– Det var så mycket blod på torget att man kunde ha trott att någon hade kastat en granat. Sådana turister vill vi inte ha, säger en Splitbo som vill vara anonym.

Stannade under juni 24 000 svenska turister i Splitregionen, enligt kroatisk polis. Just nu är många svenska unga i Split för “Stockholmsveckan”.
– Just nu har vi ganska många unga turister här som vill ha kul och trivas. Och vi noterar också en ökning av svenskar, säger Antonella Lolic, presstalesperson vid polisen i Split.
Det område som särskilt drabbas av störningar under turistsäsongen är den historiska stadskärnan. Det var där det skandinaviska bråket inträffade.
– Tidigare har det alltid varit knäpptyst här på nätterna, men nu går det vilt sedan man började ta hit de unga på alkoholfester. Ungdomarna köade i fyra rader utanför klubben, det var kaos, säger en boende i området.
Milena Budimir, journalist på Split-baserade tidningen Slobodna Dalmacija säger att svenska turister alltid varit populära bland lokalbefolkningen i Split, men att bilden börjar förändras.
– Ilska och chock, det är så folk i Split reagerar på det här. Svenska turister har alltid varit trevliga, men det här är något helt annat, säger hon.

Milena Budimir, journalist på Slobodna Dalmacija.

Foto: Privat

18 personer greps efter det skandinaviska slagsmålet natten mot torsdagen. Dagen efter fick de komma till polisstationen för förhör. Milena Budimir, som själv har tre barn i den åldern, var där:
– Då var de nyduschade och välklädda och såg så artiga och oskyldiga ut, då ser man att de verkligen är underbara barn. Men när de dricker finns det ingen gräns och deras beteende är oacceptabelt. Då tänker jag som mamma: kunde mina barn bete sig så i ett annat land, medan jag sitter hemma helt ovetande?
Till idag nyheter säger polisen i Split att två svenskar har fått en straffrättslig påföljd för störande av allmän ordning, medan två andra fortfarande utreds.
– Vi rekommenderar att man råder unga som ska på semester att inte dricka för mycket och inte hamna i onödiga konflikter, säger Antonella Lolic, presstalesperson.

Nya regler trädde i kraft förra året ii tvinga Split, efter ett beslut som fattats för att stävja turisternas bråkiga beteende.
Du får betala 300 euro i böter om du dricker alkohol eller kissar på allmän plats, sover i parker, torg eller klättrar på statyer och monument. Om du kräks på allmän plats riskerar du böter på 150 euro.
idag nyheter har kontaktat den svenska ambassaden i Zagreb och UD:s presstjänst.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen