Zuckerberg varnades om skadligt innehåll för unga på Meta

4022c8a4 05fb 4c5b 8d17 9a0fc17c4649


Riksåklagare i 45 delstater och District of Columbia anklagar Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, för att göra barn och unga beroende av apparna. Samtidigt har de, enligt stämningsansökan, vilseleda allmänheten om riskerna.
New York Times har analyserat delstaternas material i rättegången. Tidningen kan bland annat konstatera att flera chefer på företaget har uppmanat Metas vd Mark Zuckerberg att anställa fler för att skydda unga från skadligt innehåll på plattformarna och från vad som beskrivs som beroendeframkallande algoritmer.

Redan 2017 överklagade, enligt New York Times sa en högt uppsatt chef på Instagram, Kevin Systrom, direkt till Zuckerberg om att anställa fler människor för att skydda användare från skadligt material. Zuckerberg svarade då att appen skulle ingå i en plan för att kunna anställa fler, men att Facebook hade mer extrema problem. Året innan hade Facebook hamnat i allvarliga problem efter att desinformation inför det amerikanska presidentvalet 2016 inte stoppades på plattformen.
Instagrams vd Systrom mailade igen inte långt efter och påpekade att Instagram-användare kunde lägga upp material som visade livshotande situationer. Ett exempel han berättade om i mejlet var när en pojke sköt sig själv under en livesändning på Instagram. Meta har inte svarat på New York Times om varningen i slutändan ledde till fler anställda.

New York Times har granskat stämningsansökan mot Meta, som riksåklagaren i 45 delstater och District of Columbia ligger bakom.

Foto: Jessica Gow/TT

Fler samtal efter fler anställda ska ha följt efter – under 2019 mailade en av cheferna på Meta, David Ginsberg, Zuckerberg för att kunna anställa personal som skulle minska tvångsanvändningen av Instagram och Facebook. I mejlet påpekade han att Meta riskerade att bli satt under lupp, särskilt angående “problematisk användning/beroende och tonåringar”. Det blev dock inga nyanställda.
Facebook och Instagrams egna användarvillkor förbjuder barn under 13 år att öppna konton. Men det är inte svårt för yngre barn att helt enkelt ljuga om sin ålder och starta konton på det sättet. Utåt sett hävdar Meta att yngre personer inte får vistas på plattformarna. Samtidigt fick Zuckerberg redan 2018 veta att uppskattningsvis fyra miljoner barn under 13 år har konton på Facebook och Instagram, enligt New York Times.
Läs mer: Barnen berättar: stympade kroppar, viktlöshet och självmord


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen